sâmbătă, 8 octombrie 2011

Biban la tigaie cu broccoli şi vinegretă de lămâie


Ingrediente

2 fileuri, de 140g fiecare
un broccoli mic
o portocală
6 linguri de ulei de măsline
4 linguri de capere mici
6 fileuri de anşoa, mărunţite
o lămâie



Mod de preparare

  • 1. Înainte de a începe gătitul propriu-zis, se pregătesc toate ingredientele. Se taie fileurile de biban astfel încât să aibă aceeaşi formă, apoi se crestează pielea până ajungeţi la carne, de 5-6 ori, la distanţă de 1 cm. Se lasă deoparte.
  • 2. Se taie portocala – se înlătură vârful şi partea de jos, se curăţă de coajă şi de membrană. Separaţi segementele şi stoarceţi sucul din resturi într-un bol. Se taie inflorescenţele de la broccoli în buchete de mărime medie.
  • 3. Pentru prepararea salatei calde de broccoli, buchetele se pun pentru un minut într-o oală cu apă fiartă, sărată, pentru o consistenţă al dente. Se pune o tigaie pe foc şi imediat ce broccoliul este gata, se scurge şi se aşază în tigaie pentru a elimina lichidul rămas.
  • 4. Se opreşte focul şi se pun feliile de portocală peste broccoli. Se amestecă câteva momente, cât să se încălzească şi portocala, apoi se pune totul într-un bol şi se adaugă sucul de portocale şi 2 linguri de ulei de măsline. Se asezonează cu piper şi un vârf de sare, apoi se lasă deoparte.
  • 5. Se curăţă tigaia şi se prăjesc fileurile. Se lasă să se odihnească pe o farfurie caldă, cu pielea în sus, şi se stropeşte cu sosul cald din tigaie.
  • 6. Pentru un peşte perfect prăjit în tigaie. 1 Peştele trebuie să fie la temperatura camerei şi doar înainte de a-l prăji se asezonează cu puţină sare şi piper. 2 Se încinge bine o tigaie de teflon cu 2 linguri de ulei. Se aşază fileurile în tigaie, cu pielea în jos. Imediat ce le puneţi în tigaie, apăsaţi fiecare fileu cu degetele sau cu o altă bucată de peşte ca să nu se arcuiască. 3 Se lasă peştele în tigaie la foc mic pentru 3-4 minute, până se observă că este aproape pătruns, iar pielea devine crocantă şi frumos colorată. 4 Se întorc fileurile, se prăjesc şi pe partea fără piele pentru 2 minute, având grijă să acoperiţi din când în când peştele cu uleiul din tigaie.
  • 7. Se pun 2 linguri de ulei în tigaie şi se dă la foc iute. Se adaugă capere şi anşoa şi se călesc până devin crocante. Se rade coaja de lămâie deasupra şi se stoarce jumătate din lămâie. Dacă nu este destul sos pentru ambele porţii, se mai adaugă ulei.
  • 8. Pentru un aspect profesionist: 1 Se aşază buchetele de broccoli într-un cerc, pe două farfurii calde, astfel încât tulpinile să fie îndreptate toate spre interior. 2 Se pun feliile de portocală peste broccoli şi se stropesc cu sosul care a mai rămas în bol. 3 Se aşază cu atenţie fileul de peşte peste broccoli şi portocală, încercând să nu se strice cercul deja aranjat. 4 Se aşază cu lingura capere şi anşoa pe lângă peşte, turnând sosul din tigaie peste şi pe lângă peşte. Se serveşte imediat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu