luni, 28 noiembrie 2011

Piept de raţă prăjit cu varză, castane şi pară caramelizată.

Ingrediente

2 bucăţi de piept de raţă
1 căţel de usturoi, întreg şi necurăţat
2 rămurele de cimbru
1 legătură mică de creson
1 lingură de ulei de măsline
1 linguriţă de oţet din vin alb

Pentru varză
½ ţelină mică, tăiată în cuburi
85g bacon afumat, tăiat în bucăţi mici
1 linguriţă de frunze de cimbru
½ varză Savoy, tocată fin
50ml frişcă lichidă
100g castane coapte, feliate

Pentru pară
1 pară, curăţată de coajă
2 bucăţi de anason stelat
5 linguri de zahăr pudră
2 linguriţe de oţet balsamic



Mod de preparare

  • 1. Se desprinde uşor pielea de pe pieptul de raţă şi se asezonează bine. Se pune o tigaie de teflon la foc mediu, apoi se aşază pieptul cu partea acoperită cu piele în jos. Se căleşte până ce grăsimea se topeşte în tigaie, apoi se adaugă usturoiul şi cimbrul. Se reduce intensitatea focului şi se mai prăjeşte15-20 de minute – în funcţie de mărimea pieptului de raţă – până ce pielea devine rumenă şi crocantă.
  • 2. În timp ce se prăjeşte, se toarnă grăsimea într-o tigaie mare, pentru varză. Se întoarce pieptul pe cealaltă parte şi se prăjeşte timp de 3 minute, până se rumeneşte, apoi se ia de pe foc. Se lasă în tigaie să se odihnească.
  • 3. Cât timp se prăjeşte raţa, se încinge 1 lingură din grăsimea sa într-o altă tigaie. Se adaugă ţelina şi baconul şi se călesc 5 minute, până ce ţelina devine aurie şi baconul uşor crocant. Se adaugă cimbrul, apoi varza. Se căleşte varza 5 minute, până începe să se înmoaie. Se adaugă 100ml de apă şi se fierbe 5 minute, până se evaporă apa, iar ţelina este fragedă. Se toarnă frişca lichidă, se amestecă, apoi se adaugă castanele.
  • 4. Se taie para pe jumătate, se decupează sâmburele, iar în locul lui se plasează anasonul stelat, în fiecare jumătate.
  • 5. Se pun 3 linguri de zahăr pudră într-o tigaie de teflon şi se caramelizează. Se toarnă oţetul şi se fierbe pentru a obţine un sirop lipicios. Se presară zahărul rămas peste jumătăţile de pară şi se prăjesc timp de 10 minute, până devin maronii şi caramelizate.
  • 6. Se feliază fiecare piept de raţă pe lungime şi se amestecă cresonul cu ulei de măsline şi oţet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu