Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat 85 miliarde lei, în urcare cu 9,6% faţă de nivelul din anul precedent, în principal ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoare adăugată (+31,5%), accize (+27,1%) şi venituri din capital (+58,9%), potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Încasările din contribuţii de asigurări sociale au continuat să se îmbunătăţească, fiind cu 4,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar încasările din impozitul pe profit au depăşit pe cele din aceeaşi perioadă a anului precedent cu 1,42%.
Faţă de anul precedent, principalul decalaj s-a menţinut la încasările din venituri nefiscale care s-au micşorat cu 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate au crescut cu 16,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 96,2 miliarde lei, au înregistrat o uşoară creştere, în termeni nominali, cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii cheltuielilor de cofinanţare pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă, însă ca pondere în PIB s-au redus cu 0,9 puncte procentuale.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cea mai mare majorare fiind la bugetul de stat (21,9%) ca urmare a reclasificării unor cheltuieli la bunuri şi servicii la Ministerul Sănătăţii.
La bugetele locale avansul a fost de 21,4% ca urmare a preluării spitalelor de către unităţile administrativ teritoriale, iar la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate creşterea s-a situat la 14,6%, pe fondul plăţilor efectuate pentru servicii medicale şi medicamente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu