luni, 11 iulie 2011

Dseurile si nava spatiala Atlantis


NASA monitorizeaza gunoaiele spatiale care s-ar putea apropia de naveta Atlantis si de Statia Spatiala Internationala (ISS), in aceasta saptamana.
Datele culese pana acum din patiu arata ca o coliziune ar putea fi posibila marti, in aceeasi zi in care echipajul Atlantis are programata o iesire in afara navei, a anuntat Leroy Cain, directorul adjunct al programului spatial al NASA. 
"Nu stim daca acest lucru se va intampla, dar incercam sa ne luam toate precautiile", a spus oficialul american, citat de CNN
Deseul spatial de care se teme NASA face parte din satelitul Cosmos 375 si este numai o parte din cele 500.000 de gunoaie care plutesc pe orbita Pamantului. In urma cu doua saptamani, un incident provocat de un deseu spatial a determinat intreg echipajul ISS sa se adaposteasca in doua capsule Soyuz. 
In urma cu cateva luni, NASA a anuntat ca intentioneaza sa puna la punct un program de distrugere a acestor deseuri spatiale, cu ajutorul unor lasere pozitionate la sol. 
Sistemul, daca este realizat, ar putea distruge cinci obiecte mari pe zi. Apoi resturile acestora ar fi atrase de gravitatia planetei si s-ar dezintegra in atmosfera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu