Restricţiile pentru muncitorii români, adoptate, vineri, de Guvernul spaniol, au caracter temporar şi vor fi revizuite în funcţie de evoluţia pieţei muncii, se arată într-un comunicat al Executivului de la Madrid.
"Consiliul de Miniştri a aprobat un acord prin care se stabileşte reactivarea - aşa cum prevedea ca fiind posibil şi Acordul din 2008 - a perioadei tranzitorii în ceea ce priveşte accesul românilor pe piaţa spaniolă a muncii. Astfel, cetăţenii români care vor veni la muncă în Spania vor avea nevoie, pentru a fi în legalitate, de o autorizaţie prealabilă emisă pe baza existenţei unui contract de muncă", se arată într-un comunicat al Guvernului de la Madrid.
Potrivit sursei citate, măsura, care are caracter temporar, nu va afecta românii care sunt deja incluşi pe piaţa muncii din Spania.
"Aceasta este o decizie strict tehnică, bazată pe raţiuni interne determinate de situaţia pieţei muncii din Spania, iar ea se înscrie în politica generală privind migraţia, adoptată de Guvern pe baza dialogului cu partenerii sociali şi care are ca scop ajustarea fluxurilor de imigranţi la nevoile existente pe piaţa muncii. Comunitatea românească are un grad înalt de activitate iar integrarea sa socială este deplină", se mai arată în comunicatul Executivului spaniol.
Guvernul subliniază de asemenea că restricţiile "vor face obiectul unei evaluări continue bazate pe evoluţia pieţei spaniole a muncii". Totodată, Executivul de la Madrid precizează că s-a aflat şi se află în continuare într-un dialog permanent cu autorităţile de la Bucureşti pe această temă.
"Acest moratoriu nu afectează libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene, un principiu pe care Spania l-a apărat întotdeauna", se mai arată în comunicat.
Consiliul de Miniştri de la Madrid a luat în discuţie, vineri, propunerea Ministerului spaniol al Muncii şi Imigraţiei privind restricţionarea accesului românilor pe piaţa muncii, măsură care este prevăzută să intre în vigoare de la 1 august, relatează presa spaniolă.
Spania nu poate, în principiu, să introducă restricţii temporare împotriva muncitorilor români, a declarat, vineri, David Boubil, purtător de cuvânt al CE.
"Sunt încă zvonuri şi speculaţii, CE nu a primit nicio cerere oficială în acest sens din partea Spaniei. Depinde de autorităţile spaniole să ne trimită o notificare cu intenţiile lor. Dacă vom primi o notificare, vom face o evaluare conform regulilor UE. Dar Spania şi-a liberalizat piaţa muncii şi în acest context, în principiu, nu poate introduce acum noi restricţii temporare împotriva muncitorilor din România", a spus Boubil, referindu-se la intenţia anunţată de autorităţile de la Madrid de a introduce restricţii pe piaţa muncii pentru români.
El a adăugat că, totuşi, în cazuri excepţionale, dacă unul din statele membre nu a luat măsuri la nivel naţional pentru a garanta libertatea de circulaţie, poate cere CE permisiunea de a impune restricţii dacă demonstrează că "există probleme serioase" de natură să justifice această măsură.
El a amintit că Spania şi-a liberalizat deja piaţa muncii şi că a aplicat a doua etapă a unui proces normativ privind libera circulaţie a cetăţenilor europeni.
Românii din Spania sunt cea mai numeroasă comunitate de străini stabilită pe teritoriul acestei ţări, fiind formată din 861.584 de persoane, care au o medie de vârstă de 32,1 ani, cei mai mulţi preferând să locuiască în regiunea Madrid.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu