marți, 12 iulie 2011

Te tratezi peste hotare

Ministerul Sanatatii a modificat legislatia privind tratamentul in strainatate. Daca ai o boala grava, care nu poate fi tratata in clinicile din Romania, te poti supune unui tratament intr-un spital din alt stat mult mai repede, pentru ca s-a simplificat birocratia. Iata cum poti sa faci de aici inainte investigatii si tratamente peste hotare.
Daca pana acum actele medicale, respectiv cererea, fisa, biletul de externare si analizele, erau depuse de catre medicul de familie sau de catre apartinator la Directia de Sanatate Publica Judeteana (DSPJ), pe viitor nu va mai fi la fel. Tu singur sau apartinatorul tau va depune actele necesare Directiei de Sanatate Publica Judeteana. Recomandarea pentru spitalizare intr-un alt stat o vei primi din partea Comisiei de specialitate teritoriala. Mai mult, DSPJ va desemna un medic inspector responsabil cu organizarea activitatii de trimitere la tratament in strainatate. Astfel, medicul inspector va efectua corespondenta cu spitalul recomandat de aceasta comisie. Mai exact, acesta se intereseaza de costurile analizelor si ale terapiei, te programeaza si iti ofera informatii cu privire la conditiile de plata. Tot el te ajuta sa iei legatura direct cu specialistii de la clinica in care urmeaza sa fii internat. In cazul in care bolnavul este tocmai copilul tau, care inca nu a implinit sase ani si se afla in stare critica, te vei deplasa cu el in strainatate in calitate de insotitor, transportul si cazarea fiind decontate de DSPJ.
urgente. Doar cazurile grave, care nu pot fi vindecate in Romania, ajung in clinici de peste hotare
Ce obligatii ai ca pacient:
- sa te prezinti, in termen de 14 zile lucratoare sau ori de cate ori esti programat, la medicul curant de specialitate, care ti-a recomandat terapia intr-un alt stat, pentru evaluarea starii de sanatate, dupa ce ai fost tratat la clinica din strainatate;
- sa mergi la spital cu insotitor daca este cazul, iar acesta sa suporte costurile deplasarii si cazarii. Retine! Sunt scutiti de aceste plati doar insotitorii copiilor sub un an si, in cazuri exceptionale, cei ai micutilor sub sase ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu